Tuba

Fransızca. İsim.

1- Üzerinde pistonlar olan, geniş, konik borulu, pirinç ya da bakırdan yapılan, nefesli nefis bir çalgı. Richard Wagner tarafından geliştirilmiştir. Örnek: "Tuba çalmak ciğer ister; ciğer yoksa adamı öttürür valla! Tubalara dikkat edeceksin hacım!"

Arapça. İsim.

2- Cennette bulunduğuna ve tüm cenneti gölgesi altına aldığına inanılan, kökü yukarıda, dalları aşağıda, büyük, ihtişamlı, tabiri caizse abartılı ağaç. Örnek: "Tuba ağacını tahayyül etmeye çalışsam da bir türlü muvaffak olamıyorum"

3- Bir kadın adı. Örnek: "Bir Tuğba'yı asla Tuba şeklinde yazmamalısın!"


Miraç sırasında Muhammed çok büyük ve görkemli bir ağaç görür. Ağacın kökü tepede, dalları aşağıdadır ve cennette giyilen kıyafetler bu ağacın çiçeklerinden yapılmıştır. Kimi anlatılarda ise Sidre-i Münteha denilen, insanların ve meleklerin Tanrı huzuruna çıkabilecekleri son noktayı, sınırı temsil ettiği söylenir. Fakat Sidre-i Münteha'nın tuba ağacıyla olan ilişkisi net ve kesin değildir.

Tu(ğ)ba'nın isim haline oldukça sık rastlanılır. Maalesef bu isim, "poğaça"nın kaderine benzer bir karışıklık yaratır (Poğaça, poaça, pohaça, pohça vb. Türk Dil Kurumu'nun bu meseleye el atma zamanı geldi de geçiyor bile!). Tu(ğ)balara arkadaş ortamlarında istisnasiz Tubiş denmesi bu insanların sinirlerini bozsa da, Tu(ğ)baların birilerine zarar verdikleri henüz görülmemiştir. Kalender meşrep insanlardır.

Bu kalemi Yunus Emre'den bir şiirle noktalamaya ne dersiniz lan sayın tubistler?

Cennette tuba ağacı
Kökü arşta dal aşağı
Öter bülbüller durağı
Ne acaip ötüşü var


(İçimdeki T takıntısı azaldı mı ne?)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

3. açıklamadaki örnek cümleye katılıyorum.

2bi dedi ki...

yaw süpersonik bi araştırma olmuş..çok hoşlaştım bi daa adımla ilgili bi açıklama getirmem gerekirse aha da burası diye link vericem ellerinize sağlık efemm :)

hiç dedi ki...

hayatınızı kolaylaştırmada bir faydam olmuşsa ne mutlu bana derim sayın 2bi hanfendi! (star wars'taki r2 d2 ile bir akrabalık var mıydı? :))