Ricat

Arapça. İsim

1- Vazgeçme, geri çekilme, münzevi olmak için ricada bulunma, beklenmedik bir kroşe karşısında köşeye çekilme. Örnek:"Arada sırada senin de aklından şu keşmekeşi bertaraf edip ricada sığınmak ve ücra bir köşede sessizce yaşamak geçiyor mu Cemil abi?"

2- Askerlik. Gerileme, geri çekilme, geri kaçma, büzüş büzüş olma. Örnek: "Acele ricat, faideden ziyade ziyan getirir."

3- Şekşüel. Erkeğin boşalacağı sırada geri çekilmesi, dışarıya çıkıp spermlerini havalandırması. Örnek: "'Savaşma seviş, ama sevişirken de tam zamanında sıvış!' cümlesinde, hangi fiilin yerine 'ricat etmek' getirilirse cümlenin tadı kaçar? a)Savaşmak b)Sevişmek c)Sıvışmak"


Bruce Lee'nin (aslı Buruş Li'dir) hayatını anlatan Dragon: The Bruce Lee Story filmi, her anı ders alınası muhteşem bir sanat eseridir sayın kaplan pençeleri! Daha yenice başrol oyuncusunun adı konusundaki bir iddiayı kazanmamı sağlayan bir filmde geçen iki laf, şu naçizane sözlüğün yazarını derinden etkilemiştir. Bunlardan ilki, "Hepimiz ebevenylerimizin korkularını miras alıp onları sonraki nesillere aktarıyoruz" ifadesidir ki içinizdeki korkuların kaynağını etraflıca düşünecek olursanız ya anne babalarınızın korkularını kendi bünyenizde yeniden yarattığınızı ya da onların yaptıkları / yapmadıklarından doğduklarını görürsünüz.

Bizi "ricat"a iten (Kelimenin 3.anlamı hariç) ebeveynlerimizin kendi ebeveynlerinden aldıkları korkular ise, şu toplumsallaşma denilen süreç korkuların gelecek nesillere aktarılmasından başka nedir pek sevgili sosyaller? Biyolojik olarak zarar görme korkuları bir yana, bunları örten ve hatta kimi zaman (vatan, millet, ar, namus gibi konularda) ölüm korkusundan bile önemli hale gelen toplumsallığa dair korkularımız olmasa ne halt ederdik? Elâlem ne der -hiç- düşündün mü?

Filmdeki ikinci laf ise bu ilk saptamaya karşı yürünebilecek bir yolu tasvir eder: "No retreat! No surrender!" Yani, "Medet umma ricattan, göte benzersin hicaptan!" Zira ricadın en büyük denyoluğu, ilerlemede başa gelebilecek belâlardan daha fazlasıyla (kurtulma telaşının yol açtığı sakarlıktan dolayı) geriye çekilirken karşılaşma olasılığıdır. Bundan dolayı -kimi zaman- geriye çekilmek ileri gidip savaşmaktan daha tehlikelidir. Tarih, savaşta tedbirsizce yapılan ricat yüzünden toza dönen ordularla doludur.

Ancak, her ne kadar ricat travmatik bir olay karşısında yapılan eylem gibi gözükse de, kimi zaman insanların bütün hayatları, oksimoronun altın ilkeleri uyarınca, sınırları muğlaklaşan geri çekilmeler üzerinden ilerler. Kimisi sevdiğini söylemekten korktuğu için geri çekilir, kimisi sevmediğini söylemekten korktuğu için... Bütün hayatlarını korkular üzerine inşa edenler ise, aslında korktukları sonucu farkına varmadan çağırdıklarını ve korktukları durumun muhakkak başlarına geleceğini bilmezler.

Oysa ricat her zaman yenilgi ve korku hissiyle gerçekleşmez. Ricadın bu özel türünde ıssız bir köşe bulmak, tabiri caizse "kendi içine kaçmak", bir süreliğine çile doldurmak üzere münzevi olmak gerekir. Bu ricat, kendi ruhunu kazanmak için yapılandır. Modern hayat denilen karmaşa içinde, hayatının gidişini aklın soğuk, mesafeli ve öğütücü bakış açısıyla çizemeyen insanlar isteyerek ya da istemeyerek bu tür geriye çekilişler yaşarlar. Kanımca, bu sayede edindikleri görme yetisi, akıl denilen güvenli ama dar yolda kazanılandan kat be kat ötededir.

Öte yandan Romalıların coitus interruptus, Arapların azl, İngilizlerin withdrawal dedikleri geri çekilme ise, kondom ve ertesi-gün-hapları gibi korunma yöntemleri varken ancak ve ancak bir takım salakların uyguladıkları ve hatta bu konuda uzmanlaştıkları bir terbiyesizlik türüdür.

Bu önemli meseleye dikkat çekmek ve için maddemizi, didaktik olduğu kadar nostaljik bir şiirle bitirmeye ne dersiniz muhterem azledilmişler?

Yerli malı yurdun malı,
Herkes kondom kullanmalı.
Ah onlar ne güzel günlerdi,
Anneler kondomları kendileri örerlerdi

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tesekkür ederim adam..